Dani janjetine i sira

DANI JANJETINE I SIRA 5.5. – 28.5.2017.

KRK FOOD FEST U DRUGOJ PROLJETNOJ ETAPI OD 5.-28. SVIBNJA PREDSTAVLJA DANE JANJETINE I SIRA.
Krčki ugostitelji, njih čak 30 diljem otoka, pozivaju sve ljubitelje otočne janjetine da im se pridruže i uživaju u ovoj jedinstvenoj deliciji pripravljenoj na najrazličitije načine. Na promo pijatima, po pro¬motivnim cijenama, naći će se pečena janjetina s mladim krumpirom, janjetina na žaru, s roštilja na drveni ugljen, s ražnja, pod pekom, al forno ili ako više volite žlicom – janjeći gulaš, janjeći žgvacet ili janjeća jetrica “alla veneziana” i tko zna kako još, uz domaći kruh, njoke, palentu ili čuvene krčke šurlice.
Neka vaš obrok bude pravi gurmanski doživljaj. Naša otočna gastronomija utjelovljuje sve izvorne vrijednosti povezane s novim trendovima kao što su poštivanje kulture i tradicije, zdrav način života, autentičnost, održivost i iskustvo.

Činjenica je da janjetina s otoka već odavno odiše povjerenjem. Otok je posebna, odvojena sredina. Na otocima ima više raznog aromatičnog bilja za ispašu. Janjetina nikada nije bila običan ručak. To svi znamo.

Nije kvaliteta samo u tom začinjavanju “iznutra”. Naše otočke ovce su i posebne izvorne pasmine. Stoljećima su bile izolirane da bi se prema potrebama proizvodnje križale s ovcama različitih pa¬smina zbog vune, mesa ili mlijeka za sir. Danas se stvari mijenjaju jer ove pasmine imaju zbog svoje izvornosti puno veći potencijal u proizvodnji autohtonih proizvoda.
Brojni su gastronomski razlozi zbog kojih valja posjetiti otok Krk. Motivom “od polja do stola” mi¬stičnim okusima pridružuju se i nadaleko poznati krčki sir koji se proizvodi na obiteljskim poljopri¬vrednim gospodarstvima. Ovaj se sir priprema od ovčjeg mlijeka koje daju krčke ovce, a zahvaljujući podneblju, recepturi i načinu pripreme ima doista poseban okus. U ovim ćete sirevima osjetiti sve bogatstvo okusa i mirisa ljekovitog bilja kojima obiluje ispaša na otoku Krku. Nikako nemojte pro¬pustiti dodati krčko maslinovo ulje koje spada u red najkvalitetnijih ulja Mediterana. I na koncu bilo da ste blagovali janjetinu, sir, pršut, ribu ili druge otočne specijalitete, ne zaboravite neizostavnu kapljicu izvorne, vrhunske žlahtine!

Jeste li znali? Sensa – stari dubašljanski narodni običaj

Sensa je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća. To je dan natjecanja u trčanju dubašljanskih pastira ili u narodu jednostavno rečeno: ‘’Teć za sir’’, a proistekao je iz orijentiranosti nekoć većeg dijela stanovništva Dubašnice na stočarstvo. Sensa se kao blagdan slavi odnosno kao narodni običaj održava četrdesetog dana poslije Uskrsa. To je svetkovina – kao i Uskrs nestalnog datuma – koja označuje spomen Kristova uzašašća na nebo četrdesetog dana poslije uskrsnuća.

U dubašljanskoj župnoj crkvi u Bogovićima tijekom mise na oltar se prinosi sir, a taj čin popraćen je zvukom sopila. Prema starom stoljetnom dubašljanskom pastirskom običaju okuplja se narod na¬kon Večernje mise uz cestu pred župnom crkvom bodreći mladiće koji se u parovima natječu trkom za sir. Broj nije ograničen pa je tako znalo sudjelovati od pet do petnaest i više parova. Trče se dvije utrke od župnog zvonika do Pavočićeva gumna što iznosi između 200 do 300 metara, tako da svaki natjecatelj ima prigodu dobiti sir. Kada, nekoć seoski starješina, a danas općinski načelnik, podijeli svakom natjecatelju sir, okupljeni puk mladiće pozdravi pljeskom. Potom se uz sopile, pokraj plo¬vanske crikve, zatanca i kanta po staru. Nazočni se počaste mladim sirom, presnacem, kroštulima i fritulama, koje ispeku dubašljanske domaćice, te domaćim vinom.

Posljednjih nekoliko godina sireve za ovu manifestaciju prikuplja Udruga stočara Dubašnice, te tako podupire ovaj dubašljanski pastirski običaj, kojega danas njeguju mladići različitih zanimanja.

Tradicionalna jela našeg podneblja nisu samo odličan mamac za isprobavanje novih okusa već predstavljaju jedinstvenu poveznicu s poviješću i načinom življenja kroz kulturu stola. Otok Krk vam kroz svoj jelovnik može ispričati čitavu svoju povijest, a idealno mjesto za početak te priče zasigurno je KRK FOOD FEST – Okusite tradiciju! Probajte našu hranu!

U nastavku donosimo popis restorana koji sudjeluju u ovogodišnjem Krk Food Fest te kon¬takt putem kojeg možete dobiti sve dodatne informacije!

Dani Janjetine i sira

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInPrint this page